Νέο πρόγραμμα οικονομικής αρωγής από τον ΟΣΔΕΛ

για συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφους και αρθρογράφους επιστημονικών περιοδικών που έχουν μέσο όρο ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος μικρότερο από 9.500 ευρώ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΟΣΔΕΛ προχωρά στο διευρυμένο Β΄ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής για τη στήριξη των συμβασιούχων του στην αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης

Οι άνθρωποι των γραμμάτων και της ενημέρωσης βρίσκονται στο επίκεντρο της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, που έπληξε με σφοδρότητα τον χώρο του πολιτισμού. Η εκδοτική παραγωγή έχει ανασταλεί, τα βιβλιοπωλεία έκλεισαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι βιβλιοθήκες παραμένουν κλειστές επ’ αόριστον, οι εκθέσεις βιβλίου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναβλήθηκαν, οι δημόσιες εκδηλώσεις σταμάτησαν και κάθε περιστασιακή απασχόληση έχει διακοπεί. Την ίδια στιγμή τα διαφημιστικά έσοδα μειώθηκαν δραματικά και οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες μονοπωλούν την ενημέρωση, χωρίς να καταβάλουν αντίτιμο στους εκδότες τύπου και στους δημοσιογράφους για την εκμετάλλευση του περιεχομένου τους.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) αποφάσισε να επισπεύσει και να διευρύνει το Β’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής, ώστε να συμβάλει, με το μέγιστο των δυνατοτήτων του, στην ανακούφιση των συμβασιούχων του. Ο ΟΣΔΕΛ, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική που ακολουθούν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης και στο πλαίσιο της οδηγίας 2014/26 και του ν. 4481/2017, διαθέτει μέρος των εσόδων του για κοινωνικούς σκοπούς, προς όφελος των μελών του. Από την ίδρυσή του ο Οργανισμός έχει ανταποκριθεί σε μεμονωμένα αιτήματα δικαιούχων που έχρηζαν στήριξης λόγω αιφνίδιων και σοβαρών προβλημάτων υγείας. Με το Α’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής Συγγραφέων, που υλοποιήθηκε με επιτυχία το 2019, ο ΟΣΔΕΛ προχώρησε στη συστηματική στήριξη συγγραφέων με χαμηλά εισοδήματα.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το Β’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής ανέρχεται σε 140.000 ευρώ και εκτός από τους συγγραφείς, απευθύνεται για πρώτη χρονιά, στους μεταφραστές, στους δημοσιογράφους και στους αρθρογράφους επιστημονικών περιοδικών. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν τα εξής επιμέρους προγράμματα:

  1. Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής συγγραφέων
  2. Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής μεταφραστών
  3. Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής δημοσιογράφων
  4. Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής αρθρογράφων επιστημονικών περιοδικών
Αίτηση για το πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν συμβασιούχοι του ΟΣΔΕΛ, που έχουν μέσο όρο ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος μικρότερο από 9.500 ευρώ. Προτεραιότητα θα δοθεί σε εκείνους που αντιμετωπίζουν βεβαιωμένα προβλήματα υγείας, έχουν ανήλικα τέκνα ή χαμηλότερο εισόδημα. Ειδικά για το πρόγραμμα αρωγής δημοσιογράφων, προτεραιότητα θα δοθεί σε εκείνους και εκείνες, οι οποίοι κατέστησαν άνεργοι/ες το 2019 ή το 2020. Συμβασιούχοι που έχουν παραπάνω από μία ιδιότητες, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνον σε ένα από τα τέσσερα προγράμματα. Επισημαίνεται ότι τα επιμέρους κριτήρια έχουν διαμορφωθεί μετά από διαβουλεύσεις με τις αντιπροσωπευτικές ενώσεις της αντίστοιχης κατηγορίας δικαιούχων.

Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν σε κάθε επιμέρους πρόγραμμα αρωγής, θα εξεταστούν από ειδική για κάθε περίπτωση επιτροπή, που θα απαρτίζεται από εκπρόσωπο των εκάστοτε επαγγελματικών σωματείων ή ενώσεων, ένα μέλος του ΔΣ και τον Διευθυντή του ΟΣΔΕΛ. Η τελική κατάταξη θα εγκριθεί από το ΔΣ του Οργανισμού.

Μέσα στο επόμενο διάστημα οι συμβασιούχοι του ΟΣΔΕΛ θα ενημερωθούν με επιστολή για την ημερομηνία έναρξης και λήξης υποβολής των αιτήσεων, για τους όρους συμμετοχής στο Β’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής, και θα λάβουν επίσης το ειδικό έντυπο της αίτησης υποβολής.

Όλα τα προγράμματα απευθύνονται αποκλειστικά στους συμβασιούχους του ΟΣΔΕΛ.

 

(ΧΡΟΝΟΣ, 4 Μαΐου 2020)

ΧΡΟΝΟΣ #71, 4 Μαΐου 2020

Δείτε επίσης:

Σχετικά με τον ΟΣΔΕΛ

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) είναι μη κερδοσκοπικός αστικός συνεταιρισμός. Σκοπός του είναι η συλλογική διαχείριση και προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των δημιουργών και εκδοτών έργων του λόγου, και λειτουργεί από το 1997 με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού (σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4481/2017). Εκπροσωπεί περισσότερους από 7.500 συγγραφείς, δημοσιογράφους, μεταφραστές, περισσότερους από 800 εκδότες βιβλίων/περιοδικών/τύπου και σχεδόν το σύνολο των αλλοδαπών έντυπων έργων μέσω συμβάσεων αμοιβαιότητας με 31 χώρες. Αποστολή του είναι να διευκολύνει τη νόμιμη πρόσβαση ή/και αναπαραγωγή έντυπων έργων για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών ή για τη χρήση από επιχειρήσεις, να εισπράττει και να αποδίδει τα δικαιώματα στους δικαιούχους, καθώς και να προστατεύει τα έργα τους από τη λογοκλοπή και την πειρατεία. Επιδιώκει τη βελτίωση της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τη συνειδητοποίηση της σημασίας των πνευματικών δικαιωμάτων από την Ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, υλοποιεί δράσεις πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου, μία εκ των οποίων είναι η καταγραφή της εκδοτικής παραγωγής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας διατηρεί και ενημερώνει συνεχώς τον πιο εκτενή ηλεκτρονικό κατάλογο εκδόσεων (osdelnet.gr). Επίσης εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς ενώσεις συλλογικής διαχείρισης (IFRRO, PDLN κ.λπ.).