Στοχασμοί πάνω στα κοινωνικά κινήματα και την πανδημία

[ΦΑΚΕΛΟΣ]

Ο καθολικός χαρακτήρας της πανδημίας αποτελεί πρόκληση για την πολιτική δράση. Ενώ οι δυνατότητες παραδοσιακών κοινωνικών και πολιτικών κινητοποιήσεων έχουν εύλογα μειωθεί, άλλοι δρόμοι δράσης φαίνεται να ανοίγονται. Την ίδια στιγμή δράσεις συμβολικής αλληλεγγύης, όπως τα δημόσια χειροκροτήματα για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, λαμβάνουν τα χαρακτηριστικά κινήματος. 

Ποια είναι η σημασία των κοινωνικών κινημάτων στην εποχή της πανδημίας; Πώς θα μπορούσε να οργανωθεί η δράση κοινωνικών κινημάτων αυτή την περίοδο; Έχουν αξία τα συμβολικά τελετουργικά εμψύχωσης εν μέσω καραντίνας; Ποιες είναι οι ευκαιρίες και οι απειλές για τα κινήματα και τι κατάσταση πρόκειται να διαμορφωθεί;

Αναζητώντας απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δημοσιεύουμε τα πρόσφατα άρθρα των Donatella Della Porta και Paolo Gerbaudo, δύο σημαντικών ερευνητών των κοινωνικών κινημάτων. Τα δυο άρθρα δημοσιεύθηκαν αρχικά στο Open Democracy και μεταφράστηκαν στα ελληνικά με την άδεια των συγγραφέων από τους υποψήφιους διδάκτορες Αντώνη Γαλανόπουλο και Χρήστο Αβραμίδη.

ΧΡΟΝΟΣ #71, 25 Απριλίου 2020

Φωτογραφία: Jorge Martin [πηγή: FB]

Μετάφραση άρθρων:
Αντώνης Γαλανόπουλος, Υποψήφιος διδάκτορας, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Χρήστος Αβραμίδης, Υποψήφιος διδάκτορας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.