ΦΑΚΕΛΟΣ: Ανεμογεννήτριες στην Τήνο

Ομόφωνα οι πολίτες του νησιού εναντίον της κατασκευής τους – Λόγοι, στοιχεία, επιχειρήματα

Οι πολίτες της Τήνου με μία φωνή λένε ΟΧΙ στην εγκατάσταση των ήδη αδειοδοτημένων (!) ανεμογεννητριών βιομηχανικής κλίμακας. Οι λόγοι είναι πολλοί, είναι σοβαρότατοι και θα προσπαθήσουμε να τους εκθέσουμε στον ΧΡΟΝΟ με άρθρα και αναφορές στον παρόντα φάκελο. 

Το κράτος πώς θα αντιδράσει σε αυτό; Αναθεωρώντας ψύχραιμα τις αποφάσεις που πήρε ερήμην τους ή ωθώντας και αυτούς (όπως και τους πολίτες της Κρήτης πρόσφατα) να βγουν στον δρόμο για να προστατεύσουν αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και να διεκδικήσουν έτσι το δικαίωμα στη λήψη αποφάσεων που αλλάζουν τη ζωή και τον τόπο τους;

Σε περιπτώσεις τόσο ξεκάθαρης αντίθεσης των πολιτών, δεν οφείλει το κράτος να ανταποκρίνεται καίρια; Να παγώνει τις «αυτόματες» διαδικασίες, να μελετά νέα στοιχεία μαζί με τους ειδικούς επιστήμονες, να διαβάζει τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών, να συζητά με τον κόσμο, να διορθώνει αλλά και να αναιρεί αποφάσεις όπου αυτό χρειάζεται;

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από εύκολα και πολυφορεμένα επιχειρήματα περί της ανάγκης να στραφεί ο πλανήτης και η χώρα μας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, περί της αναπόφευκτης πορείας προς τα εκεί. Υπάρχουν λύσεις που δεν θα μας φορτώσουν με τα προβλήματα μιας τεχνολογίας την οποία οι πρωτοπόρες σε αυτήν χώρες (Γερμανία, Δανία) ήδη εγκαταλείπουν. Θα έπρεπε να προχωρήσουμε προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με λύσεις προσαρμοσμένες στον χώρο στον οποίο θα υλοποιηθούν, στην κλίμακα των Κυκλάδων, στην ομορφιά τους, στα ακόμα παρθένα (και γι’ αυτό πολύτιμα για εμάς και για τους επισκέπτες της χώρας μας) τοπία τους, στην ακόμα τεράστια βιοποικιλότητά τους.

Ας μελετήσουμε, ας συζητήσουμε, ας μας δοθεί ο χρόνος και ο χώρος γι’ αυτό πριν πέσουν τα πρώτα μπετά, πριν έρθουν οι κάτοικοι και ο Δήμος σε αναγκαστική ρήξη με τον κρατικό μηχανισμό.

Π.Δ., 2.5.2019

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΦΑΚΕΛΟΥ