Από εκδότη σε εκδότη:

5. Θάνος Ψυχογιός (εκδ. Καρδαμίτσα, ΟΣΔΕΛ, ΣΕΕΒΙ, Επιτροπή Κοστολόγησης)

Π. Δουβίτσας: Πριν λίγο καιρό συζητούσαμε μαζί για τον Εύδοξο, που πριν λίγες μέρες άνοιξε πάλι (όπως το περιμέναμε: πάνω στις μέρες που κυριολεκτικά κανείς δε θα μπορέσει να ενημερώσει το σύστημα, οπότε πάλι θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή). Θα ήθελα όμως να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τον ρόλο της Επιτροπής Κοστολόγησης, η οποία ελέγχει τα βιβλία και διαπιστώνει την ορθότητα των στοιχείων που έχουν καταχωρήσει στο σύστημα οι εκδότες. Ποιοι συμμετέχουν;

Θ. Ψυχογιός: Σε κάθε πρακτικό μετέχουν 8 άτομα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής (ανώτερος υπάλληλος του Υπ. Παιδείας), ο υπεύθυνος των βιβλίων-δειγμάτων προς εξέταση  (υπάλληλος του Υπ. Παιδείας), τρεις ακόμα υπάλληλοι από αυτούς που προεξετάζουν τα βιβλία πριν έρθουν στην Επιτροπή, εκπρόσωπος του Εθνικού Τυπογραφείου, εκπρόσωπος του Διόφαντου και εκπρόσωπος των εκδοτών (ΣΕΕΒΙ).

 

Π.Δ.: Το Υπουργείο έχει θέσει συγκεκριμένους κανόνες για τα βιβλία που διανέμονται στο Πανεπιστήμιο, για τον τρόπο παραγωγής τους αλλά και για την τιμή στην οποία θα τα αγοράσει, σύμφωνα με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Η Επιτροπή Κοστολόγησης λοιπόν είναι το όργανο που ελέγχει δειγματοληπτικά και διαρκώς τον συνολικό κατάλογο των βιβλίων, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του συστήματος. Όταν ένα βιβλίο ζητηθεί από τον εκδότη και πάει στο πρακτικό της Επιτροπής, τι ακριβώς συμβαίνει;

Θ.Ψ.: Εξετάζεται αν όντως το βιβλίο είναι τεχνικό, το σχήμα του, ο αριθμός σελίδων, το διάστιχο, το μέγεθος της γραμματοσειράς, η εκτύπωση, η βιβλιοδεσία, τα πάντα. Πρακτικά, όπως γίνεται πλέον η εξέταση είναι πλήρως αντικειμενική, εξονυχιστική και διορθώνει πλήθος σφαλμάτων, άρα έχει ως αποτέλεσμα και διορθώσεις στις τιμές κοστολόγησης για αρκετά βιβλία. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου κάνουν πολλή προπαρασκευαστική δουλειά και μας γλιτώνουν πολύ χρόνο, αφού παίρνουμε για κάθε τίτλο λεπτομερέστατα στοιχεία και καταφέρνουμε να εξετάζουμε χιλιάδες βιβλία κάθε χρόνο. Έτσι όπως λειτουργεί τώρα το σύστημα «λαμογιά» δεν μπορεί να γίνει. Με 2.000 βιβλία προς εξέταση, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γλιτώσει το Υπουργείο γύρω στα 3 εκατ. από διορθώσεις τιμών μέσω της Επιτροπής. Σε σχέση με πέρσι, μάλιστα, η μείωση θα είναι πάνω από 8 εκατ. ευρώ.

 

Π.Δ.: Μπορούν να γίνουν ακόμα βελτιώσεις στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής αυτής;

Θ.Ψ.: Ψάχνουμε να βρούμε τρόπους προκειμένου να εξετάζουμε ακόμα περισσότερα βιβλία, ας πούμε 3.000, οπότε και θα γλιτώσουμε ακόμα περισσότερα χρήματα που διαφορετικά θα πάνε –άδικα– σε τσέπες που δεν πρέπει. Στην Επιτροπή λειτουργούμε ιδανικά – με ομόφωνες αποφάσεις. Σε καμιά σαρανταριά πρακτικά που έχω συμμετάσχει ποτέ δεν χρειάστηκε μια απόφαση να ψηφιστεί (όπως προβλέπεται όταν υπάρχουν διαφωνίες), ο τρόπος σκέψης μας είναι κοινός, με στόχο την αποφυγή διασπάθισης δημόσιου χρήματος και την ίση αντιμετώπιση όλων. Αν βρεθεί τρόπος να εξεταστούν πολύ περισσότερα βιβλία και λειτουργήσει και η δεύτερη –ενδοϋπουργική– Επιτροπή, η οποία θα επιβάλλει ποινές στους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες –όπως άλλωστε προβλέπει και η τελευταία ΚΥ.Α.– τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το σύστημα οδεύει προς τα 40-45 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση στην ποιότητα μέσω περικοπών για τους φοιτητές και τις σχολές. Συνολικά, θα έλεγα πως, αν όλο το τμήμα του Υπ. Παιδείας που ασχολείται με τα φοιτητικά συγγράμματα λειτουργούσε με την ταχύτητα και την ακρίβεια της Επιτροπής Κοστολόγησης, δεν θα είχαμε τώρα το παραμικρό πρόβλημα.

(πρώτη δημοσίευση: περιοδικό ΧΡΟΝΟΣ, 23 Αυγούστου 2017)

 

ΧΡΟΝΟΣ #52, 23 Αυγούστου 2017

Με τις υπερβολικές καθυστερήσεις στις πληρωμές του Υπ. Παιδείας για τα συγγράμματα (που μετρούν ήδη δυόμισι εξάμηνα) οι εκδότες επιστημονικών βιβλίων, ένας κλάδος του εκδοτικού χώρου που μέχρι στιγμής δεν είχε επηρεαστεί ιδιαίτερα από την κρίση, βρίσκονται πια σε σοβαρό κίνδυνο. Με αφορμή την πρώτη επιστολή του ΣΕΕΒΙ στις 23/6 και την πιο πρόσφατη «ύστατη έκκλησή» του προς τον πρωθυπουργό, στις 24/7 ο Π. Δουβίτσας (εκδ. Νεφέλη / fairead.net) συνομιλεί με συναδέλφους του.

Έτσι όπως λειτουργεί τώρα το σύστημα «λαμογιά» δεν μπορεί να γίνει. Με 2.000 βιβλία προς εξέταση, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γλιτώσει το Υπουργείο γύρω στα 3 εκατ. από διορθώσεις τιμών μέσω της Επιτροπής. Σε σχέση με πέρσι, μάλιστα, η μείωση θα είναι πάνω από 8 εκατ. ευρώ.