Επιστολή, 24/7/17

Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ)

Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η επιστολή μας αυτή αποτελεί ύστατη προσπάθεια να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα που υφίσταται ο κλάδος μας φέτος και αφορά στον χώρο των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Τα δύο τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας έκανε περικοπές στα πανεπιστημιακά συγγράμματα, συνολικού ύψους 45%.
Όπως γνωρίζετε ο κλάδος μας έχει ιδιαιτερότητα στον ΦΠΑ. (Παράγουμε βιβλία με ΦΠΑ 24% και πουλάμε με ΦΠΑ 6%.)

Η συμφωνία που κάναμε για την πληρωμή μας με την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου έχει παραβιαστεί: έχουμε να πάρουμε χρήματα από τον Μάιο του 2016.

Τα χρήματά μας είναι ήδη διαθέσιμα στο Υπουργείο για τον σκοπό αυτό. Η πληρωμή μας όμως καθυστερεί για λόγους γραφειοκρατικούς και κυρίως λόγω των υπερ-σχολαστικών ελέγχων που οι υπάλληλοι υποχρεώθηκαν να διενεργήσουν χωρίς κανένα ουσιαστικό νόημα αφού το σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ που χρησιμοποιούμε για την τιμολόγηση και στη συνέχεια έκδοση χρηματικών ενταλμάτων από το Υπουργείο Παιδείας, δεν επιδέχεται παρερμηνείες και είναι απόλυτα διαφανές και επικαιροποιημένο.

Όλα όσα σας εκθέτουμε παραπάνω, σε συνδυασμό και με την συνολική ασφυξία της αγοράς, μας οδηγούν σε πραγματική αδυναμία να πληρώσουμε τους φόρους μας αλλά και το προσωπικό μας, τους συγγραφείς και τους συνεργάτες παραγωγής.

Τέλος, λόγω της έλλειψης πόρων και της αδυναμίας μας να προμηθευτούμε πρώτες ύλες, δεν μπορούμε να τυπώσουμε τα βιβλία που είναι αναγκαία για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Δεν έχουμε άλλα περιθώρια.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για το πολιτιστικό αγαθό που λέγεται βιβλίο και την εκπαίδευση, παρακαλούμε να επιληφθείτε αμέσως προσωπικά, ώστε να προχωρήσει το Υπουργείο στην εκταμίευση των χρημάτων μας.

Μετά τιμής,

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
ΣΕΕΒΙ: Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου
ΕΝΕΛΒΙ: Ένωση Ελληνικού Βιβλίου
ΣΕΚΒ: Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΤΟ ΒΗΜΑ, 25/7/17: «Ασφυξία στο επιστημονικό βιβλίο»

Ερώτηση των βουλευτών Ν.Κ. Κεραμέως και Μ.Ν. Κόνσολα, 24/7/17
Επιστολή ΣΕΕΒΙ της 23ης Ιουνίου 2017

 

(περιοδικό ΧΡΟΝΟΣ, 26 Ιουλίου 2017)

Λόγω της έλλειψης πόρων και της αδυναμίας μας να προμηθευτούμε πρώτες ύλες, δεν μπορούμε να τυπώσουμε τα βιβλία που είναι αναγκαία για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.