Από εκδότη σε εκδότη:

2. Παύλος Δ. Παπαχριστοφίλου (εκδ. Πεδίο)

Π. Δουβίτσας: Τι συμβαίνει με το Υπουργείο Παιδείας και τους εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων;


Π. Παπαχριστοφίλου: Το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να τηρεί στάση πληρωμών στα πανεπιστημιακά συγγράμματα, οδηγώντας τους εκδότες τους σε αδιέξοδο και σε αληθινή απόγνωση. Παρά τις διαμαρτυρίες των τελευταίων, συλλογικές και ατομικές, προς τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας κι ενώ οδεύουμε προς το νέο ακαδημαϊκό έτος, συνεχίζεται η άτυπη και διαρκής στάση πληρωμών, η οποία ξεπερνά ήδη το ένα έτος.

Το πρόβλημα είναι άκρως σοβαρό και επικίνδυνο: Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την έκδοση πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, αντιμετωπίζουν οι ίδιες θέμα επιβίωσης, συμπαρασύροντας σε ολέθριες καταστάσεις και εκατοντάδες άλλους: από τους εργαζόμενους σε αυτές μέχρι όσους δραστηριοποιούνται στις γραφικές τέχνες, το χαρτί, την τυπογραφία, τα αναλώσιμα, τη βιβλιοδεσία, την πλαστικοποίηση κλπ. Επίσης, κινδυνεύει ανεπανόρθωτα η ανανέωση της διάδοσης (και παραγωγής) της νέας ακαδημαϊκής γνώσης, ιδιαίτερα της ελληνικής, καθώς τα πανεπιστημιακά συγγράμματα θα πάψουν να φέρουν υπογραφές Ελλήνων συγγραφέων και θα περιοριστούμε σε κάποιες λίγες μεταφράσεις ξενόγλωσσων επιστημονικών συγγραμμάτων.

Πιστεύει, αλήθεια, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι μπορεί να συνεχιστεί αυτή η σαθρή κατάσταση; Πιστεύει ότι οι εκδότες, οι οποίοι δέχτηκαν, σημειωτέον, την άδικη οριζόντια μείωση 15% της τιμής κοστολόγησης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 και συνέχισαν να στηρίζουν τη δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων στους σπουδαστές και φοιτητές της χώρας, δύνανται να λειτουργούν και να προσφέρουν το έργο τους κάτω από αυτές τις συνθήκες;

Η εξαιρετικά δυσχερής θέση στην οποία βρίσκονται δεν τους επιτρέπει πια να δέχονται τις δικαιολογίες τύπου «τα λεφτά υπάρχουν, αλλά ευθύνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες». Η ευθύνη πλέον, λυπάμαι, βρίσκεται αποκλειστικά στον υπουργό Παιδείας.

(πρώτη δημοσίευση: περιοδικό ΧΡΟΝΟΣ, 2 Αυγούστου 2017)

 

ΧΡΟΝΟΣ #52, 2 Αυγούστου 2017

Με τις υπερβολικές καθυστερήσεις στις πληρωμές του Υπ. Παιδείας για τα συγγράμματα (που μετρούν ήδη δυόμισι εξάμηνα) οι εκδότες επιστημονικών βιβλίων, ένας κλάδος του εκδοτικού χώρου που μέχρι στιγμής δεν είχε επηρεαστεί ιδιαίτερα από την κρίση, βρίσκονται πια σε σοβαρό κίνδυνο. Με αφορμή την πρώτη επιστολή του ΣΕΕΒΙ στις 23/6 και την πιο πρόσφατη «ύστατη έκκλησή» του προς τον πρωθυπουργό, στις 24/7 ο Π. Δουβίτσας (εκδ. Νεφέλη / fairead.net) συνομιλεί με συναδέλφους του.

Το πρόβλημα είναι άκρως σοβαρό και επικίνδυνο: Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την έκδοση πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, αντιμετωπίζουν οι ίδιες θέμα επιβίωσης, συμπαρασύροντας σε ολέθριες καταστάσεις και εκατοντάδες άλλους.