Δημόσια Συζήτηση για την Παιδεία, 7/3/2017

1917-2017 ένας αιώνας εκπαιδευτικών μεταρρυθμΙσεων

Από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Ελ. Βενιζέλου (1917) έως σήμερα

 

[Δελτίο Τύπου]

Οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονταν σταθερά στο προσκήνιο της πολιτικής, δημιουργώντας κοινωνικές προσδοκίες αλλά και, συχνά, ματαιώσεις, συγκλίσεις και αποκλίσεις. Το ζήτημα των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων είναι συνεχώς επίκαιρο καθώς οι κοινωνίες αλλάζουν, και στη σημερινή Ελλάδα, ακόμη περισσότερο, το ζήτημα μιας ριζικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Με άξονα την ιστορία των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες συμπληρώνουν έναν αιώνα από τις μεταρρυθμίσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1917, θα συζητήσουμε το ερώτημα: Θα μπορούσε άραγε σήμερα η εκπαίδευση να ρυμουλκήσει την ελληνική κοινωνία έξω από τα λιμνάζοντα νερά της κρίσης και της αποθάρρυνσης; Υπάρχουν κοινοί τόποι ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που αφορούν το δέον γενέσθαι; Υπάρχει η αναγκαία ευψυχία να βγει η εκπαίδευση από την αρένα της αντιπαράθεσης; Ποιες προτάσεις έχουν άμεση προτεραιότητα; Ποιες νέες ιδέες θα πρέπει να διαπεράσουν την εκπαίδευση ώστε να δημιουργήσουν πνεύμα καινούργιας συλλογικής προσπάθειας; Και ακόμη, πώς θα λογοδοτήσουμε απέναντι στις επόμενες γενιές; 

Μια συζήτηση πέραν των πολιτικών αντιπαραθέσεων είναι δυνατή; 

Συμμετέχουν 
Κώστας Γαβρόγλου, Υπουργός Παιδείας 
Νίκος Φίλης, τ. Υπουργός Παιδείας 
Άννα Διαμαντοπούλου, τ. Υπουργός Παιδείας 
Θεόδωρος Φορτσάκης, βουλευτής ΝΔ, καθηγητής Νομικής Σχολής, τ. Πρύτανης EKΠΑ
Μαρία Ρεπούση, ιστορικός, καθηγήτρια ΑΠΘ, τ. βουλευτής ΔΗΜΑΡ
Χάρης Αθανασιάδης, ιστορικός της εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 
Αντώνης Λιάκος (ιστορικός, καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία) 
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Μάρνη Παπαματθαίου 
 

Η συζήτηση οργανώνεται από τις εκδόσεις Ασίνη και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου με αφορμή την έκδοση «Από Παιδείας άρξασθαι. Έκθεση του εθνικού και κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία», σε επιμέλεια του καθηγητή ιστορίας Αντώνη Λιάκου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση και κρασί στο Industrial Gas Museum Shop.

 

ΧΡΟΝΟΣ #46, 28 Φεβρουαρίου 2017

Πληροφορίες

Πότε: Τρίτη 7 Μαρτίου 2017
Ώρα: 18.30
Πού: INNOVATHENS-Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων (Αεριοφυλάκιο 2, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100)

Είσοδος ελεύθερη

Τα κείμενα του ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ στον ΧΡΟΝΟ: