ΛΕΥΚΗ ΣΙΩΠΗ

Χρήστος Χρυσόπουλος

Σχόλιο για τη φωτογραφική εργασία του Αλέξη Βασιλικού

Αν σκεφτούμε το συνειρμό ως μια τεθλασμένη γραμμή της σκέψης, ως μια ιδιάζουσα, ιδιοσυγκρασιακή ιστογραμμή που γράφεται στο νου, τότε τα πιο ενδιαφέροντα σημεία είναι οι στιγμές της εκτροπής. Οι αιχμηρές απολήξεις, άλλες οξύγωνες και άλλες αμβλύες, όταν μια ιδέα ή σκέψη συνάπτεται αναπάντεχα με μιαν άλλη, δίνοντας διαφορετική κατεύθυνση στη ροή του συλλογισμού.

Αυτή η συνειδησιακή ροή προσιδιάζει στις εικόνες του Αλέξη Βασιλικού, όπως ο ίδιος επιλέγει να τις «σκηνοθετήσει», και το πιο πρόσφατο παράδειγμα θα μπορουσε να είναι η προσωπική του έκθεση «Here is all there is» στην Αθήνα την περασμένη άνοιξη (CAN CHRISTINA ANDROULIDAKI GALLERY, 17 Μαρτίου - 28 Απριλίου 2016).

Κάθε εικόνα είναι ένα γεγονός. Αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά. Η σύναψη, όμως, μιας εικόνας με μιαν άλλη, μετατρέπει το γεγονικό ζεύγος σε σκέψη. Δεν στεκόμαστε πλέον μπροστά σε δύο οντότητες αλλά στη μετάβαση από ένα ερέθισμα σε ένα άλλο. Οι αυτόνομες εικόνες έχουν χάσει πια την αυτοτέλειά τους. Μολονότι η καθεμιά περιορίζεται από το φυσικό της κάδρο, το όριο έχει πλέον καταλυθεί. Μόνο που ετούτη η πραγματικότητα διαλάθει της συνείδησής μας. Και η σκέψη αναδύεται πλέον αυτόκλητα εντός μας. Ως ένας συρμός που μας παρασέρνει.

Ο Βασιλικός επιδιώκει να ανασυστήσει μια διαδοχή εκτυπώσεων που μοιάζει με διαλογισμό, αλλά με τη διαφορά ότι κάθε του φωτογραφία αποτελεί ένα αυθόρμητο, παρότι εμπρόθετο, σημείο εκτροπής.

Πρόκειται για μια διαδρομή σιωπηλή. Οι εικόνες επιβάλλουν μια ήσυχη ακινησία. Κάθε εικόνα είναι μια στάση. Κι έτσι, η διαδοχή τους μοιάζει με μια διαρκή αλλαγή θέσης: συναισθηματικής, αισθητηριακής, ακόμα και σωματικής. Η αλλαγή είναι ο πυρήνας του συνειρμού. Η λογική παραγωγή αντικαθίσταται στη σκέψη από το ά-λογο χάσμα: το hiatus irrationalis. Και ένα άλμα που ο καθένας το κάνει σύμφωνα με τις δυνάμεις του. Αλλά αυστηρά προς την κατεύθυνση που έχει ορίσει η επόμενη εικόνα. Μόνο η απόσταση αλλάζει, ανάλογα με την ικανότητα του καθενός.

Η έκθεση του Αλέξη Βασιλικού:
http://www.can-gallery.com/component/content/article/22-current-show/140-alexis-vasilikos-here-is-all-there-is 

Ο Αλέξης Βασιλικός στον ΧΡΟΝΟ:
http://www.chronosmag.eu/index.php/alexis-vasisikos-cvphotos.html

[Οι φωτογραφίες από την έκθεση είναι του Χρήστου Χρυσόπουλου.] 

Ο Χρήστος Χρυσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1968. Είναι πεζογράφος και δοκιμιογράφος. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Αφηγηματικού Πεζού Λόγου της Ακαδημίας Αθηνών (2008). Έχει γράψει δώδεκα βιβλία, με πιο πρόσφατο το χρονικό Φακός στο στόμα (Πόλις 2012). Βιβλία του έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στη Γαλλία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία, την Αλγερία, τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία και την Ουγγαρία. Συνεργασίες του υπάρχουν σε πολλές ανθολογίες. Σε συνεργασία με τον ποιητή Χάρη Βλαβιανό έχουν γράψει το δοκίμιο Το διπλό όνειρο της γραφής (Πατάκης, 2010). Επίσης συνεργάζεται σε μεικτά έργα εικόνας-λόγου με την Αμερικανίδα φωτογράφο Diane Neumaier, έργα τους έχουν εκτεθεί και εκδοθεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Έχει φιλοξενηθεί σε κέντρα συγγραφέων και έχει δώσει διαλέξεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ήταν επισκέπτης του προγράμματος Δημιουργικής Γραφής του τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας του Α.Π.Θ. Ήταν επισκέπτης καθηγητής και fellow στο International Writer's Program του Πανεπιστημίου της Αϊόβα και research fellow στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτισμού (European Cultural Parliament – ECP). Ίδρυσε σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο Literature Across Frontiers, το διεθνές λογοτεχνικό φεστιβάλ DASEIN στην Αθήνα (http://daseinfest.blogspot.com), στο πλαίσιο του οποίου έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα συγγραφείς από 12 χώρες. Αρθρογραφεί τακτικά και στα περιοδικά Ποιητική και Athens Review of Books. Η ιστοσελίδα του είναι: http://chrissopoulos.blogspot.com.

 

Χρήστος Χρυσόπουλος

Πρόκειται για μια διαδρομή σιωπηλή. Οι εικόνες επιβάλλουν μια ήσυχη ακινησία. Κάθε εικόνα είναι μια στάση. Κι έτσι, η διαδοχή τους μοιάζει με μια διαρκή αλλαγή θέσης: συναισθηματικής, αισθητηριακής, ακόμα και σωματικής. Η αλλαγή είναι ο πυρήνας του συνειρμού.