CETA

(πληροφορίες)

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016

Άρθρα στα ελληνικά:

Μαθήματα πολιτικής διαπραγμάτευσης από τους Βαλλόνους (Το Βήμα, 5 Νοεμβρ. 2016)
Τι εξασφάλισαν οι «Γαλάτες του Βελγίου» για να προσυπογράψουν την ευρω-καναδική εμπορική συμφωνία Ceta
Σε αντίθεση με τους ολλανδόφωνους φλαμανδούς Βέλγους και με όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους (ακόμα κι αυτούς που διαθέτουν ριζοσπαστικές κυβερνήσεις), οι οποίοι προσυπέγραψαν αβίαστα και αβλεπτί την ευρω-καναδική εμπορική συμφωνία Ceta, η περιοχή της Βαλλονίας έθεσε συγκεκριμένους όρους. Τους οποίους διαπραγματεύθηκε «με σχολαστικότητα υποδιαστολής», όπως γράφει η «Figaro», και εν τέλει κέρδισε αυτά που ζητούσε!
 
Μετά την αντίσταση της Βαλονίας του Βελγίου η CETA τελικά υπεγράφη την Κυριακή αλλά με μερικούς αστερίσκους. Τώρα το λόγο έχει το Ευρωκοινοβούλιο. Ας δούμε 8 ερωταπαντήσεις σχετικά με την διατλαντική εμπορική συμφωνία CETA

H CETA είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πολυεθνικών (TVXS, 9 Οκτ. 2016)
Τη συμφωνία CETA, μεταξύ ΕΕ και Καναδά, που έχει την έγκριση του Συμβουλίου και αναμένεται να υπερψηφιστεί τον επόμενο μήνα στην ολομέλεια επικρίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. Σημειώνει επίσης ότι η Ευρώπη έχει συνειδητοποιήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις συμφωνίες γι' αυτό και η τελευταία προσπάθεια που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εκτεθεί η κυβέρνηση απέτυχε.Τέλος, πιστεύει ότι ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, θα παραμείνει στο ΕΚ, καθώς οι πολιτικές συνθήκες στην Γερμανία δεν ευνοούν την μετακίνησή του στην εσωτερική πολιτική.

Συμφωνία - σταθμός με τον Καναδά για τα ελληνικά προϊόντα (Ημερησία, 9 Οκτ. 2016)
Με αντίβαρα στο ρωσικό εμπάργκο προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες των Ευρωπαίων παραγωγών από αυτό, με μία έξυπνη διαπραγμάτευση με τρίτες χώρες στα θέματα προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης αλλά και σε μία αποτελεσματική ΚΑΠ που αφήνει ελευθερία κινήσεων στις χώρες-μέλη και συγχρόνως τονώνει την ανάπτυξη, προχωρεί η Ε.Ε. όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στην «Η» ο αρμόδιος επίτροπος Φιλ Χόγκαν.

Γ. Σταθάκης: Η Ελλάδα θα υπερψηφίσει τη CETA εάν... (Αυγή, 8 Οκτ. 2016)
Θετική ψήφο εφόσον η συμφωνία συνοδευτεί από δεσμευτική ερμηνευτική δήλωση για το θέμα των δικαστικών διαφορών κρατών και επενδυτών.

Η Greenpeace καταγγέλει την Ελληνική κυβέρνηση για την υπογραφή της CETA (ThePressProject, 7 Οκτ. 2016)
Η Greenpeace, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας CETA, μεταξύ ΕΕ και Καναδά, την οποία επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομία, Γ. Σταθάκης, στη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τις διατλαντικές συμφωνίες.

Ο Γ. Σταθάκης στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής: Τι πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση για τη CETA (left.gr, 7 Οκτ. 2016)
Η Ελλάδα, μαζί με άλλα κράτη μέλη, πέτυχαν να υπάρξει νομικά δεσμευτική ερμηνευτική δήλωση ΕΕ-Καναδά με σημαντικές διασφαλίσεις, να θεωρηθεί η Συμφωνία ως «συμφωνία μεικτής αρμοδιότητας», κάτι που προϋποθέτει την έγκριση όχι μόνο από τα κοινοτικά όργανα αλλά και από τα εθνικά κοινοβούλια και η διαδικασία προσωρινής εφαρμογής της Συμφωνίας να περιλαμβάνει μόνο το κομμάτι του εμπορίου και των δημοσίων προμηθειών και όχι τις μεταφορές και το επίμαχο θέμα της επίλυσης των διαφορών ανάμεσα σε ιδιώτες και κράτος.

Τα «ναι» και τα «όχι» για την CETA (ΕφΣυν, 7 Οκτ. 2016)
Θετική, σε πρώτη φάση, χαρακτήρισε την επικείμενη συμφωνία Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά (CETA), ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, την ίδια ώρα που η Greenpeace, καταδικάζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και την καλεί να πει «όχι».

Κενή περιεχομένου η ερμηνευτική δήλωση για τη CETA που διέρρευσε (Greenpeace, 6 Οκτ. 2016)
Δεν καταφέρνουν να καθησυχάσουν Ε.Ε. και Καναδάς σχετικά με τους κινδύνους από τη CETA με την ερμηνευτική δήλωση που συμπληρώνει και αποσαφηνίζει το κείμενο της συμφωνίας και θα έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατανοώντας τη CETA (Απέναντι όχθη, 5 Οκτ. 2016)
Making Sense of CETA: το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece σας παρουσιάζει την Ελληνική μετάφραση της σύνοψης.

Πολυμερείς συμφωνίες ΤΤΙΡ, CETA, TPP, TiSA, EAEU, SCO, CELAC, ALBA και καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση (ERTopen, 24 Σεπτ. 2016)
Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τις σημαντικότερες από τις «πολυμερείς συμφωνίες» (ΤΤΙΡ, TPP, CETA, TiSA, EAEU, SCO, CELAC, ALBA) και τις συνακόλουθες ενδοκαπιταλιστικές, ενδοϊμπεριαλιστικές και γεωπολιτικές αντιθέσεις μεταξύ των βασικών καπιταλιστικών κέντρων, για ξαναμοίρασμα των σφαιρών οικονομικής και πολιτικής επιρροής στον κόσμο. Θα διερευνήσουμε επίσης τους εναλλακτικούς δρόμους αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων «διεθνοποίησης» των οικονομιών, σε όφελος των λαών και εργαζόμενων του πλανήτη.

Υπογράψαμε τη CETA, με άμεση ισχύ (ThePressProject, 23 Σεπτ. 2016)
Η CETA υπεγράφη και θα τεθεί άμεσα σε ισχύ πριν δηλαδή έρθει για ψήφιση στα Εθνικά Κοινοβούλια των κρατών, καθώς αποτελεί μικτή συμφωνία. Η προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει μετά την ψήφισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν θα περιλαμβάνει τις διατάξεις που αφορούν την προστασία των επενδυτών και τον δικαστικού τύπου μηχανισμό επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους. Προκειμένου να υπογραφεί στην σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε.και του Καναδά την 27η Οκτωβρίου, απαιτείται η συγκατάθεση και των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και του Καναδά.

Ο Γιώργος Σταθάκης ετοιμάζεται να πει ναι στη CETA... και αυτό είναι καταστροφικό (ThePressProject, 21 Σεπτ. 2016)
Θα αποφασίζατε να κλειδωθείτε σε μια ολοκαίνουρια φυλακή μόνο επειδή κάποιοι έκαναν μεγάλο κόπο να την χτίσουν; Το ότι είναι πιο σύγχρονη από τις υπόλοιπες, τι σας λέει ως επιχείρημα; Ελάτε τώρα, αφού και η παρέα σας ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο βήμα! Μήπως τυχόν τα βαψίματα και οι φυτεύσεις της τελευταίας στιγμής στον περιβάλλοντα χώρο βοηθούν να δείτε το θέμα πιο θετικά;
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

CETA: Ο δούρειος ίππος της ΤΤΙΡ. Του Στέλιου Κούλογλου (TVXS, 26 Ιουλ. 2016)

 


Άρθρα σε άλλες γλώσσες:

Belgian province may sink EU-Canada trade deal (BBC News, 11 Oct. 2016)
Belgium's French-speaking government in the southern region of Wallonia looks likely to block it due to fears that it could lead to a flood of cheap imports.

Wie das Freihandelsabkommen CETA die Internetfreiheit bedroht (Netzpolitik, 16 Sept. 2016)
Verschärfung des Patent- und Urheberrechts und Probleme mit dem Datenschutz: Das Freihandelsabkommen CETA könnte die Freiheit im Internet einschränken. Dagegen hilft nur eine kritische Öffentlichkeit, um das bereits fertig verhandelte Abkommen zu stoppen.

Vorläufiger Dauerzustand (Der Freitag, 30 Sept. 2016)
Die EU will das Handelsabkommen mit Kanada möglichst schnell in Kraft setzen – ein perfider Trick.

CETA will undermine Canadian democracy (The Star, 1 Sept. 2016)
The special privileges for investors are a key part of CETA, the Canada-Europe trade deal, which Justin Trudeau is planning to sign in Brussels in October.
Opposition to the deal – particularly the investor protections – is raging across Europe, with almost 3.5 million Europeans signing a petition against CETA and a similar trade deal being negotiated with the United States.

 

Video, ραδιόφωνο, links

CETA : 3 minutes pour comprendre une imposture

Η Ευρώπη στο Κόκκινο (ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ: Στο Κόκκινο, 4 Οκτ. 2016)
Αυτές οι διατλαντικές αντιδημοκρατικές συνθήκες (…) ευνοούν κυρίως τους μετόχους των πολυεθνικών και των οικονομικών δυνάμεων σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών, των εργατών και τους συνταξιούχων, των γυναικών και των νέων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης», ανέφερε στον ιστότοπό της η οργάνωση «Stop TTIP» που ήταν μεταξύ των διοργανωτών της διαδήλωσης.

CETA και ΤΤΙΡ: 2 όψεις του ίδιου νομίσματος (Video, 6 Σεπτ. 2016)
To video από την εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Ευρωκοινοβούλιο στις 6/9 «CETA και ΤΤΙΡ-2 όψεις του ίδιου νομίσματος»
CETA, TTIP, two sides of the same coin?

Making Sense of the CETA
An analysis of the final text of the Canada–European Union Comprehensive Economic and Trade Agreement

Ελληνική Πρωτοβουλία (Αρχείο πληροφοριών και Ειδήσεων σχετικά με τις CETA, TTIP, TiSA)

 

EUROPEAN COMMISSION

Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA)

The Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) is a freshly negotiated EU-Canada treaty. Once applied, it will offer EU firms more and better business opportunities in Canada and support jobs in Europe.

It will remove customs duties, end restrictions on access to public contracts, open-up the services market, offer predictable conditions for investors and help prevent illegal copying of EU innovations and traditional products.

The agreement will fully uphold Europe's standards in areas such as food safety and worker's rights. It also contains all the guarantees to make sure that the economic gains do not come at the expense of democracy, the environment or consumers' health and safety. The Commission made public its trade negotiating mandate in December 2015.