Τρεις έννοιες του εμφυλίου πολέμου

Ντέιβιντ Αρμιτάζ

Με θέμα «Τρεις έννοιες του εμφυλίου πολέμου» ο Ντέιβιντ Αρμιτάζ, Καθηγητής Ιστορίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Harvard, δίνει διάλεξη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 9 Μαΐου 2016, ώρα 7 μ.μ. (αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ). Η διάλεξη οργανώνεται από το Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (Κ.Ε.Ν.Ι.), Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας. Ο ΧΡΟΝΟΣ, παρουσιάζει μια περίληψη της διάλεξής του, και, στις ξενόγλωσσες σελίδες του, δημοσιεύει ένα άρθρο του στα αγγλικά, με τίτλο «Η γενεαλογία των εμφυλίων πολέμων», γραμμένο ειδικά για το ελληνικό κοινό με αφορμή την διάλεξη.

 

Ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόδραστος και αόρατος. Αν και πρόκειται για την πιο επίμονη και διαδεδομένη μορφή συλλογικής βίας που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο έργο Για τον Εμφύλιο Πόλεμο αντάξιο να σταθεί δίπλα από τα βιβλία του Κλάουζεβιτς Για τον Πόλεμο και της Χάννα Άρεντ Για την Επανάσταση. Πώς μπορούμε να θεωρητικοποιήσουμε και να κατανοήσουμε ιστορικά τον εμφύλιο πόλεμο; Η διάλεξη επιχειρεί να αναλύσει τον εμφύλιο πόλεμο στη μακρά διάρκεια (longue durée) εστιάζοντας σε τρεις έννοιες: επανάληψη, ανάμνηση και μεταρρύθμιση. Από τη ρεπουμπλικανική Ρώμη έως τη σύγχρονη πολιτική επιστήμη ο εμφύλιος πόλεμος έχει υπάρξει ιδιαίτερα καταστρεπτικός καθότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επανάληψης σε σχέση με άλλες μορφές πολέμου. Επιπλέον, η ιστορική μνήμη του εμφυλίου πολέμου συχνά μεγεθύνει τον καταστροφικό του χαρακτήρα. Μονάχα στη διάρκεια του 18ου και του 19ου αιώνα κατέστη δυνατόν να επινοηθούν νομικά και θεσμικά μέσα για να ξορκιστεί η μάστιγα του εμφυλίου πολέμου. Η διάλεξη θα καταλήξει με ορισμένες σκέψεις για την κληρονομιά των τριών εννοιών του εμφυλίου πολέμου στις σημερινές συζητήσεις γι αυτή τη φαινομενικά αρχαία κατάρα. 

Ο David Armitage είναι Lloyd C. Blankfein Καθηγητής Ιστορίας και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Harvard. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί δεκαέξι βιβλία, μεταξύ άλλων, The Ideological Origins of the British Empire (2000), The Declaration of Independence: A Global History (2007), Foundations of Modern International Thought (2013) and The History Manifesto (συν-επιμέλεια, 2014). Στις αρχές του 2017 αναμένεται να εκδοθεί το νέο βιβλίο του με τίτλο Civil Wars: A History in Ideas. Το άρθρο του «Κάθε Μεγάλη Επανάσταση είναι ένας Εμφύλιος Πόλεμος» φιλοξενείται στο επόμενο τεύχος της έκδοσης Επιστημονικού Προβληματισμού και Παιδείας Σύγχρονα Θέματα.


ΔΕΥΤΕΡΑ, 9 ΜΑΪΟΥ, 19:00
ΔΙΑΛΕΞΗ του DAVID ARMITAGE
→Three concepts of civil war
Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ (Συγγρού 136, Αθήνα)


DAVID ARMITAGE
→The 'genealogy' of civil wars