FAQ

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η fairead;

Είναι μια πλατφόρμα υπηρεσιών για τον χώρο της ανάγνωσης και του βιβλίου – για αναγνώστες, συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοπώλες.

Η fairead θα προσφέρει εργαλεία για μία κατά το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη των αναγκών του χώρου της ανάγνωσης, με σαφή προσανατολισμό στο μέλλον και λύσεις που θα βασίζονται στις δυνατότητες που προσφέρουν η τεχνολογία και η παγκόσμια δικτύωση. Δεδομένου ότι το οικοσύστημα του βιβλίου είναι αρκετά περίπλοκο και η ανάγκη δημιουργίας ευέλικτων λύσεων εξαιρετικά επείγουσα τη δεδομένη χρονική συγκυρία, ξεκινήσαμε ήδη με κάποιες βασικές υπηρεσίες και θα συνεχίσουμε με το «χτίσιμο» των υπολοίπων το ταχύτερο δυνατόν.

Η λέξη δημιουργήθηκε από το «fair» (δίκαιο) και το «to read» (διαβάζω).

Last update on 24. May 2018 by admin.

Γιατί χρειάζεται η πλατφόρμα σας;

Η fairead δημιουργήθηκε από την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει στον χώρο της ανάγνωσης μια δίκαιη, λειτουργική και όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη κοινή υποδομή.

Θα προτείνουμε βιώσιμες λύσεις για μια σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν τόσο τους αναγνώστες και τους δημιουργούς (συγγραφείς, μεταφραστές) –τους δύο βασικούς πόλους του οικοσυστήματος του βιβλίου–, όσο και όλους αυτούς που βρίσκονται ενδιάμεσα και είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του κύκλου.

Last update on 24. May 2018 by admin.

Ποιος είναι ο βασικός στόχος;

Να δημιουργηθεί το πλαίσιο λειτουργίας για ένα fair trade στον χώρο της ανάγνωσης.

Το εγχείρημα αυτό θα γίνει βιώσιμο μέσα από τη μεγάλη συμμετοχή αναγνωστών και δημιουργών, αλλά και με την ενεργή συνεργασία πολλών ενδιάμεσων κρίκων της αλυσίδας παραγωγής του βιβλίου. Πιο συγκεκριμένα, όσο περισσότεροι χρησιμοποιούν τα εργαλεία που θα προτείνουμε, τόσο αυτά θα στοιχίζουν λιγότερο για όλους.

Last update on 15. December 2015 by admin.

Ποιες υπηρεσίες παρέχονται ήδη και ποιες σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα;

Ήδη παρέχονται τρεις βασικές υπηρεσίες για δημιουργούς και εκδότες:
1) η υπηρεσία σχεδιασμού και παραγωγής (ηλεκτρονικών και έντυπων) βιβλίων –ΤΥΠΟ–, και
2) η υπηρεσία επιμέλειας, διόρθωσης, συμβουλευτικής κειμένων και ghostwriting – ΥΦΕΓΝΗ*.
3) η υπηρεσία αυτοέκδοσης Άλφα.

Επίσης, λειτουργούν το περιοδικό ψηφιακό project του Βασίλη Αμανατίδη – λ_ink και το bibliomat, μια εφαρμογή για την εύκολη πρόσβαση σε δωρεάν κείμενα, καθώς και η σειρά Concept Books του Χρήστου Χρυσόπουλου.

Σε beta έχουν ανοίξει επίσης ήδη το fairbookstore, ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο που θα υποστηρίζει ενεργά τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία και τους συγγραφείς, καθώς και το bookfair, ένα σημείο ενημέρωσης για πωλήσεις πνευματικών δικαιωμάτων στο εξωτερικό.

Πολύ σύντομα θα ξεκινήσει επίσης μία one-stop υπηρεσία για την αξιολόγηση κειμένων, εντός της Άλφα.

Last update on 24. May 2018 by admin.

Ποια είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείστε όσον αφορά τη δημιουργία υποδομών;

Ενδεικτικά, τα θέματα που μας απασχολούν είναι:

– η έντιμη και λογική διαμόρφωση της τιμής του βιβλίου (έντυπου ή ηλεκτρονικού) για τον αναγνώστη αλλά και τον εκδότη,
– η δυνατότητα δωρεάν ανάγνωσης κειμένων σε ηλεκτρονική μορφή, η εκμίσθωση ηλεκτρονικού κειμένου για ορισμένο χρόνο, η υποστήριξη μικρο-πληρωμών, η δυνατότητα πραγματικής κατοχής/ιδιοκτησίας του ηλεκτρονικού κειμένου (που υποστηρίζει τον δανεισμό και τη μεταπώληση),
– η δημιουργία νέου αναγνωστικού κοινού μέσα από τη χρήση πρωτότυπων web και mobile εφαρμογών,
– η υποστήριξη συνεργασιών με μικρούς και μεσαίους εκδότες κοινής στόχευσης, με στόχο την ελάττωση του διαχειριστικού/λειτουργικού κόστους,
– η υποστήριξη των ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων τεχνολογικά, επικοινωνιακά, μέσα από τη δημιουργία δικτύων και τον συντονισμό δράσεων σε πανελλήνιο επίπεδο,
– η προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας και σκέψης στο εξωτερικό (υπηρεσίες μετάφρασης, ενημέρωση για τη διάθεση και τη διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων, επιχορηγήσεις, παραγωγή και διάθεση βιβλίων σε αγορές εκτός της ελληνικής),
– η μείωση του κόστους σχετικά με την ενημέρωση των αναγνωστών (websites, social media, newsletters) και η αυτοματοποίηση εργασιών επικοινωνίας (κυρίως μεταξύ εκδοτών, βιβλιοπωλών και Τύπου),
– η βιώσιμη ανάπτυξη των online πωλήσεων (με την εμπλοκή και συμμετοχή των ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων),
– η υποστήριξη της ευέλικτης παραγωγής βιβλίων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος (σε υψηλή ποιότητα), προκειμένου να μπορούν να εκδίδονται και να επανεκδίδονται όσο το δυνατόν περισσότερα βιβλία.

Last update on 24. May 2018 by admin.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιώ την πλατφόρμα ως αναγνώστης;

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα για... διάβασμα.

Θα βρίσκετε πάντα αρκετό νέο και ενδιαφέρον υλικό τόσο από τα labels (είτε τα δικά μας είτε των συνεργαζόμενων εκδοτών) όσο και απευθείας από τους δημιουργούς. Θα μπορείτε να διαβάζετε δωρεάν χωρίς δεσμεύσεις, αλλά και να αγοράζετε βιβλία (έντυπα και ηλεκτρονικά) σε χαμηλές τιμές, γνωρίζοντας πως με κάθε αγορά σας υποστηρίζετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους δημιουργούς, τους εκδότες και τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία.

Επίσης, θα σας ενημερώνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια για όλες τις εξελίξεις στον χώρο της ανάγνωσης καθώς και για τις δυσκολίες αλλά και τις «ευκολίες» των δημιουργών και των άλλων επαγγελματιών του χώρου.

Last update on 15. December 2015 by admin.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιώ την πλατφόρμα ως δημιουργός;

Έχετε τη δυνατότητα να προετοιμάσετε την έκδοση ενός βιβλίου σας (επιμέλεια, διορθώσεις, σχεδιασμός) καθώς και να μας συμβουλευτείτε για το αν και πώς θα μπορούσε το βιβλίο σας να κυκλοφορήσει στην ελληνική ή/και την ξένη αγορά, σε ποιον εκδότη θα ταίριαζε, αν θα είχε νόημα να προχωρήσετε σε αυτοέκδοση κτλ.

Αν είστε συγγραφέας με ήδη αρκετές εκδόσεις στο ενεργητικό σας, μπορούμε να σας υποστηρίξουμε στην προβολή του έργου σας. Επίσης, μπορούμε να σας υποστηρίξουμε σε επανεκδόσεις εξαντλημένων σας βιβλίων που θα θέλατε να είναι διαθέσιμα για αγορά ή για ελεύθερη ανάγνωση στο διαδίκτυο.

Για όλα τα παραπάνω, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω της υπηρεσίας ty[π]o.

Last update on 15. December 2015 by admin.

Έχει κάποιο κόστος η χρήση της πλατφόρμας;

Η απλή χρήση της πλατφόρμας είναι δωρεάν.

Για συγκεκριμένες υπηρεσίες που αφορούν δημιουργούς και επαγγελματίες υπάρχουν φυσικά χρεώσεις, ανάλογα με το εύρος και τη δυσκολία της εργασίας, και πάντα μόνο έπειτα από συζήτηση και δέσμευση σε συγκεκριμένο κοστολόγιο.

Διαφάνεια, ειλικρίνεια και δίκαιες αμοιβές για όλους (δημιουργούς και επαγγελματίες) είναι η βάση της λειτουργίας της πλατφόρμας μας.

Last update on 15. December 2015 by admin.

Πώς μπορώ να αγοράσω βιβλία σας;

Αν είστε βιβλιοπώλης: όλες μας οι εκδόσεις διατίθενται από τις εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ, τηλ. 210.3607744, fax 210.3623093.

Αν θέλετε να αγοράσετε λίγα μόνο αντίτυπα: σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και online βιβλιοπωλεία.

Αν θέλετε να αγοράσετε πάνω από 20 αντίτυπα ενός τίτλου, επικοινωνήστε μαζί μας στο: desk@fairead.com.

Last update on 9. February 2017 by admin.

Τι σημαίνει fair και γιατί να μην επιλέξω τη χαμηλότερη τιμή που προσφέρεται στην αγορά για κάθε υπηρεσία;

Η χαμηλότερη τιμή της αγοράς, όσον αφορά τις υπηρεσίες στον χώρο του βιβλίου, δεν μπορεί να υποστηρίξει υψηλής ποιότητας εργασία. Υψηλή ποιότητα στην παραγωγή του βιβλίου (σε όλα τα στάδια) σημαίνει προσοχή στη λεπτομέρεια και άρα περισσότερο χρόνο απασχόλησης. Δυστυχώς ή ευτυχώς, φθηνή εργασία στον χώρο μας σημαίνει εργασία που γίνεται με προχειρότητα (οι τεχνολογικοί αυτοματισμοί μας βοηθούν μόνο μέχρις ενός σημείου κατά την επεξεργασία των κειμένων, αλλά το ίδιο συμβαίνει και στη μηχανική παραγωγή του ευαίσθητου προϊόντος-βιβλίου).

Θα επιλέξετε να αναθέσετε τη δουλειά σας σε εμάς μόνο αν θέλετε ένα άρτιο ποιοτικά αποτέλεσμα.

Δεν είμαστε οι φθηνότεροι, γιατί θέλουμε να αμείβονται όλοι οι συνεργάτες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την εργασία τους. Δε δουλεύουμε με προχειρότητα, γιατί θέλουμε το αποτέλεσμα της εργασίας μας να είναι αντάξιο και του περιεχομένου του βιβλίου και των χρημάτων που διαθέτουν με τη σειρά τους οι αναγνώστες.

Last update on 15. December 2015 by admin.

Είναι το fairead κάποιου είδους κοινότητα και χρειάζεται να γίνω μέλος προκειμένου να έχω πρόσβαση σε κάποιες υπηρεσίες;

Η fairead είναι μια κοινότητα μόνο υπό την ευρεία έννοια: θα θέλαμε να γίνει το περιβάλλον του καλού βιβλίου, τόσο για τους εκδότες και τους συγγραφείς όσο και για τους αναγνώστες. Και όπως στο φυσικό περιβάλλον, έτσι κι εδώ η βιοποικιλότητα είναι πολύτιμη και θα μπορέσει να υποστηριχθεί μόνο μέσα από την ελεύθερη πρόσβαση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της πλατφόρμας γίνεται.

Δε χρειάζεται να γίνετε μέλος για να χρησιμοποιήσετε τις βασικές μας υπηρεσίες (bibliomat, περιοδικές εκδόσεις όπως το λ_ink, υπηρεσίες επιμέλειας Υφέγνη*, υπηρεσίες παραγωγής ty[π]o).

Για κάποιες εξειδικευμένες online υπηρεσίες μας, που θα απευθύνονται καθαρά σε κλειστές ομάδες επαγγελματιών (όπως, για παράδειγμα, η φιλοξενία ηλεκτρονικών καταστημάτων, η φιλοξενία ιστοτόπων γενικότερα, η πρόσβαση σε υλικό που οι κάτοχοί του έχουν περιορίσει μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες χρηστών, η ομαδική εργασία πάνω σε κείμενα ή μεταφράσεις), θα ισχύει φυσικά η πρόσβαση μέσω login.

Last update on 24. May 2018 by admin.