Επιστολή, 5/10/17

Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ)

Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Τη Δευτέρα 3-10-2017 αναγκαστήκαμε ως κλάδος να λάβουμε μια πολύ δύσκολη απόφαση, την αναστολή διανομών διδακτικών συγγραμμάτων στους φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Αιτία υπήρξε η ασυνέπεια του Υπουργού Παιδείας απέναντί μας όσον αφορά τις πληρωμές των προηγούμενων ετών. Ο κλάδος είναι απλήρωτος για ολόκληρο το ακαδημαϊκό έτος 2016-17, ενώ υπάρχουν ακόμη οφειλές για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-16(!). Αυτές τις ημέρες θα άρχιζε η διανομή του 2017-18 και δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι το χρέος θα μεγάλωνε. Έχουμε αυτή τη βεβαιότητα, διότι η συμπεριφορά του Υπουργείου Παιδείας εγγίζει τα όρια του εμπαιγμού, καθώς κάθε φορά που ζητάμε την εξόφλησή μας, ενημερωνόμαστε πως θα εξοφληθούμε «ως το τέλος του μήνα». Έχουν, όμως, περάσει πολλοί μήνες, κύριε Πρωθυπουργέ, και πλέον δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη ούτε τις άμεσες υποχρεώσεις μας. Ποιος ελεύθερος επαγγελματίας θα άντεχε να είναι απλήρωτος 15-17 μήνες και να μην χρεωκοπήσει; Θα ήταν ειλικρινές απέναντι στους παραγωγούς του βιβλίου να πείτε ότι η νυν κυβέρνηση δεν αξιολογεί το βιβλίο και τις γνώσεις ως σοβαρό θέμα και ότι διαθέτει χρήματα για οτιδήποτε άλλο εκτός από την παροχή δωρεάν παιδείας και γνώσης στους φοιτητές. Ας πει η κυβέρνηση και ο κύριος Γαβρόγλου ότι δεν θέλουν να δίνονται χρήματα για την παιδεία και ότι κακώς υπάρχουν συγγραφείς, επιστήμονες, καθηγητές που γράφουν αξιόλογα βιβλία, και κακώς οι εκδότες αγοράζουν δικαιώματα σπουδαίων βιβλίων από το εξωτερικό, τα μεταφράζουν και τα προσφέρουν στην ελληνική επιστημονική κοινότητα. Ας πει στους καθηγητές ότι η κυβέρνηση θα ορίσει τι θα διδαχθεί στους φοιτητές. Ας πει στους φοιτητές (και στις οικογένειές τους, που με κόπο τους σπούδασαν) ότι θα πάρουν σημειώσεις φωτοτυπημένες ή «κατεβασμένες» από το διαδίκτυο και όχι βιβλία που θ’ ανεβάσουν το επίπεδο σπουδών τους. Ας πει στους εκδότες και στους συγγραφείς σημαντικών επιστημονικών βιβλίων ότι δεν θα λάβουν ποτέ ανταμοιβή για το έργο τους, οι μεν για τα πνευματικά δικαιώματα, οι δε για τα γραμμικά δικαιώματα· ούτως ή άλλως, η έννοια του copyright δεν φαίνεται να είναι κατανοητή και σεβαστή από την κυβέρνηση και τα στελέχη της. 


Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν αξιολογεί την προσφερόμενη παιδεία, δεν την στηρίζει, παρότι εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές όταν πήγαν στο εξωτερικό διέπρεψαν χάρη στην υποδομή που είχαν από τα ελληνικά Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.. Η κυβέρνηση επιλέγει να έρθει αντιμέτωπη με τους παραγωγούς του βιβλίου και της γνώσης (συγγραφείς, επιστήμονες, εκδότες) για λόγους που η ίδια γνωρίζει. Επιλέγει να βάλει εμπόδια στην απρόσκοπτη πρόσβαση των φοιτητών στην υψηλή επιστημονική γνώση. Αν η απάντηση σε όλα αυτά είναι ότι κοστίζουν πολύ, αρκεί να σκεφτούμε πως τα 50 εκατομμύρια ευρώ –ετήσιο κόστος των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, που να σημειώσουμε, είναι η χαμηλότερη δαπάνη ανά φοιτητή σε όλη την Ευρώπη και συνεχώς βαίνει μειούμενη–  ισοδυναμούν με την «ουρά» ενός υποβρυχίου από αυτά που αργοβυθίζονται ως άχρηστα στην Ελευσίνα. Αν μια αριστερή κυβέρνηση καταφέρει να αργοβυθίσει και την παιδεία, τότε θα μιλάμε για ένα θλιβερό και πρωτοφανές επίτευγμα.

 

Αυτές τις ημέρες θα άρχιζε η διανομή του 2017-18 και δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι το χρέος θα μεγάλωνε. Έχουμε αυτή τη βεβαιότητα, διότι η συμπεριφορά του Υπουργείου Παιδείας εγγίζει τα όρια του εμπαιγμού, καθώς κάθε φορά που ζητάμε την εξόφλησή μας, ενημερωνόμαστε πως θα εξοφληθούμε «ως το τέλος του μήνα». Έχουν, όμως, περάσει πολλοί μήνες, κύριε Πρωθυπουργέ, και πλέον δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη ούτε τις άμεσες υποχρεώσεις μας.

Ενημερωθείτε για τα νέα μας άρθρα, τις εκδηλώσεις και τα βιβλία των συνεργατών μας μέσω του newsletter ΤΟΒΙΒΛΙΟ.

Info