Ο ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρήστος Χρυσόπουλος

Σχόλιο για την εικαστική εργασία της Κατερίνας Αθανασίου με αφορμή την ατομική έκθεση The test in between, που παρουσιάστηκε στο BETON 7, 17/3-5/4/2016.

Η εμπειρία της μετάβασης είναι εκείνη που αποκαλύπτει τη φύση της διαλεκτικής. Η ομοιότητα και η διαφορά εμφανίζονται με καίριο τρόπο στο όριο, στη μεθόριο που αναγνωρίζεται ως παροδικός μετεωρισμός ανάμεσα σε δύο διάδοχες θέσεις.

Αυτή την εμπειρία της μετάβασης ανακαλεί το έργο της Κατερίνας Αθανασίου, τοποθετώντας σε σχέση διαδοχής τους δυο διακριτούς χώρους τους οποίους καταλαμβάνει η εγκατάσταση, ενεργοποιώντας μια διαλεκτική εξίσου αισθητηριακή όσο και εννοιολογική. 

Η απαρίθμηση των πολλαπλών ζευγών που καθορίζουν την ιδέα της Κ.Α. θα μπορούσε να είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος να προσεγγιστεί η εγκατάσταση ως ένα κυριολεκτικό «(test) in between», δηλαδή ως μια δοκιμασία του ενδιάμεσου, όπως φανερώνει και ο τίτλος της.

Τελετουργία και φύση, τελεολογία και ελευθερία, έκσταση και συναίσθηση, συμμετοχή και εξατομίκευση, στάση και ροή, αφιέρωση και βούληση, μεταφυσική και χειραφέτηση, ιεροποίηση και αυτογνωσία... έννοιες που δεν ορίζουν ακριβώς μία κατά περίσταση αντίθεση αλλά κάποια συζυγία που απομένει να διακριβωθεί, ανακαλούνται στην εγκατάσταση της Κ.Α.

Κινούμενος από τον πρώτο χώρο (επιστρωμένο με κόκκινα χαλιά και επίτοιχες μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες) στον δεύτερο (φωτισμένο με το γαλάζιο φως της βιντεοπροβολής) και επιστρέφοντας ξανά στον πρώτο, ο επισκέπτης της έκθεσης κάνει την μετάβαση και προς τις δυο κατευθύνσεις, και γι' αυτό καλείται να αποφασίσει σε ποιον χώρο βρίσκει τη δική του θέση, πού νιώθει πιο άνετα, ποιο άκρο του αρμόζει ή μάλλον ποια ταυτότητα επιλέγει για τον εαυτό του.

Η έξοδος είναι εφικτή και προς τους δύο προορισμούς. Οι απολήξεις είναι εξίσου αιχμηρές. Αυτή, εντέλει, είναι η ουσιαστικότερη δοκιμασία: The test in between.

Ο Χρήστος Χρυσόπουλος ασχολείται με διαφορετικά είδη λογοτεχνίας (πεζογραφία, δοκίμιο, χρονικό), με τη θεωρία και με τη φωτογραφία. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (2008), το διεθνές βραβείο Balkanika (2015) και το γαλλικό βραβείο Prix Laure Bataillon (2014). Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτισμού (ECP) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συγγραφέων (SEUA). Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Χρήστος Χρυσόπουλος

Christos Chrissopoulos, born in 1968 in Athens, is a novelist and essayist. He has published fourteen books and received a number of grants and awards, including the Academy of Athens Prize in 2008 and the prizes Laure-Bataillon (France, 2013) and Balkanika (2015). His work is available in several languages.